C# Kod Standatları ve En İyi Programlama Teknikleri Son– Bölüm 8

28 Kas
  1. Giriş
  2. İsimlendirme ve standartları
  3. Girintiler ve aralıklar
  4. Doğru programlama teknikleri
  5. Mimari
  6. ASP.NET
  7. Yorumlar
  8. Hata ayıklama

Hata Ayıklama

Serimizin son bölümünde hata yakalama ile ilgili bazı tekniklerden bahsedilmektedir.

  • Bir cache exception tanımlayıp içini boş bırakmak doğru bir yöntem değildir. Çünkü bir hata oluştuğunda bize bir hata mesajı dönmeyecek ve hata yokmuş gibi kod işlemeye devam edecektir. Önemsiz hatalar için bu yöntemi uygulayan geliştiriciler vardır. Fakat siz programlı olarak her zaman hataları önlemek için çalışmalısınız. Hiç değilse hataları yakalayıp log dosyasına veya veritabanına kaydedip yola devam etmelisiniz.
  • Hata oluştuğu durumlarda kullanıcıya uygun bir mesaj vermelisiniz. Fakat hatayı tüm detayları ile kayıt altına almalısınız.
  • Her zaman genel Exception’lar yerine oluşabilecek hataya özgü Exception’lar yakalayın.

İyi Kod:

Kötü Kod:

  • Tüm metodlarda hata yakalamaya gerek yoktur. Bazen uygulamanın çökmesi için açıklar bırakın. Bu sayede geliştirme aşamasında karşılaşılabiliecek hataları bulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Try-cache bloğunu tüm metodlarda kullanmayın.  Başka bir şekilde önüne geçemeyeceğiniz hata durumları oluşacaksa kullanın. Örneğin veritabanına bir kayıt girerken kaydın zaten olup olmadığını anahtar değeriyle kontrol etmelisiniz. Bazen geliştirici kayıt sırasında kontrol etmeden giriş yapmaya çalışır ve hata durumunda kayıt zaten var zanneder. Bu kesinlikle kabul edilemez. Hata oluşmasını beklemeden önleminizi almalısınız.
  • Gerektiği durumlarda kendi hata yakalama sınıflarınızı yazın. Özel sınıflarınızı SystemException sınıfından değil ApplicationException sınıfından türetin.

Bu yazı ile birlikte kod standartları serimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarım faydalı bir yazı dizisi olmuştur. Herkere iyi çalışmalar.