GeoServer, coğrafi verilerin dış dünyaya sunulması için hazırlanmış açık kaynak kodlu bir java uygulamasıdır. GeoServer ile coğrafi verileri işlemek, paylaşmak ve düzenlemek mümkündür. GeoServer ile paylaşılan verileri Google Earth gibi masaüstü uygulamalarda kullanmak mümkün olduğu gibi Open Layers, Google Maps ve Bing Maps gibi
web tabanlı haritalara da kullanmak mümkündür.
GeoServer uygulaması, OGC(Open Geospatial Consortium) uyumlu olup OGC standartlarında Web Map Service(WMS), Web Feature Service(WFS) ve Web Coverage Service(WCG) gibi hizmetleri sunabilmektedir. Bu sayede platform bağımsızlığı sağlanıp farklı uygulamaların birbiri ile konuşması mümkün hale gelmektedir.
GeoServer, birçok coğrafi veri kaynağı ile uyumlu çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin:
- PostGIS
- Oracle Spatial
- ArcSDE
- DB2
- MySQL
- Shapefiles
- GeoTIFF
- ECW
Geoserver ile birçok standartta veriler üretmek de mümkündür. Örneğin:
- KML
- GML
- GeoRSS
- GeoJSON
- JPEG
- GIF
- SVG
- PNG
Yukarıda bahsettiğimiz bileşenlerin düzgün işleyen bir iş kuralına göre konumlandırılması gerekmektedir. Üretilen coğrafi verileri depolanmasından, bir uygulamada vücut bulmasına kadar ilerleyen bir dizi adım söz konusudur. Peki o halde Geoserver bu sistemin neresinde durur?

Şemada ifade edildiği üzere Geoserver, veri kaynağı ile uygulama arasında konumlanmış bulunuyor. Tabi arada bir de GeoWebCache denilen sistem iyileştirme eklentisi bulunmaktadır.
Coğrafi veri kaynağına herhangi bir CBS(Coğrafi Bilgi Sistemleri) Masaüstü uygulaması ile erişmek mümkündür. Bu uygulama açaık kaynak kodlu QGGIS olabileceği gibi ticari ürünlerden ArcGIS v.s de olabilmektedir. Masaüstü uygulamaları kullanılırken Geoserver kullanmamıza gerek yoktur.
Web tabanlı harita uygulamalarında verilerimizi kullanmak için piyasada bulunan açık kaynak veya ticari uygulamalardan faydalanabiliriz. Örneğin OpenLayers, Esri API, Google Maps, Bing Maps gibi haritalar üzerinde coğrafi verilerimizi kullanabilmekteyiz.

Nerelerde Kullanılır?
Geoserver uygulamasını coğrafi veri depolama ve bu veriyi paylaşma ihtiyacı olan şirketler veya kamu kurumları kullanabilir. Ülkemizde en yoğun kullanım alanları olarak bazı bakanlıklar, belediyeleri ve altyapı kurumlarını görmekteyiz. Belediyelerde imar, yol, numarataj ve adres bilgisi gibi birçok coğrafi veri depolanmaktadır. Altyapı kurumlarında da tüm altyapı bilgisi koordinatlı bir şekilde saklanmakta ve sunulmaktadır.
(CBS)Coğrafi Bilgi Sistemleri’nde Geoserver’ın Yeri
Dünyada ve ülkemizde hızla yaygınlaşan Coğrafi Bilgi Sistemlerine karşı ilgi giderek artmaktadır. Üniversitelerde bu konu üzerine önlisans, lisans ve yüksek lisans programları açılmaktadır. CBS uygulamalarının yaygınlaşmasıyla ürün kullanım ihtiyacı da belli bir maliyeti beraberinde getirmektedir. Ticari ürünleri satın alma gücü olmayan kurum ve şirketler doğal olarak açık kaynak kodlu Geoderver veya benzeri ürünlere yönelmektedir. Geoserver bu nedenle azımsanmayacak oranda bir kullanıcıya sahiptir.
Özet
Eğer coğrafi verilerinizi para harcamadan OGC standartlarında dış dünya ile paylaşmak istiyorsanız Geoserver sizin için çok pratik bir çözüm olacaktır.
merhabalar.. Bilgisayarıma kurduğum 2.6.2 versiyonlu geoserver ile problem yaşamaktayım veri menüsü altındaki başlıklar a tıkladığımda hata veriyor ve hiç bir şey yapamıyorum. İlgili problemi çözmek için araştırırken sizin bu sitede sorduğunuz soruya rastladım. Sanırım siz de aynı problemi yaşamıştınız..
http://osgeo-org.1560.x6.nabble.com/Geoserver-2-6-2-installed-but-menu-items-Component-id-filterMatch-error-td5187161.html
acaba sorunu çözebildiniz mi? Çözdüyseniz nasıl yapabildiniz. Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
2.5.4 sonrası sürümler kurulduğunda Admin paneli dil paketi otomatik olarak Türkçe oluyor. Ingilizce işletim sistemi(windows) üzerinde kurduğumuzda da Admin panel Türkçe oluyor. Türkçe olan bütün versiyonlarda aynı hatayı aldım. Java ve Tomcat versiyonlarını da değiştirdim fakat sorun çözülmedi. Senin de bahsettiğin geoserver mail listesine sorunu ekledim fakat hala bir çözüm önerisi gelmedi. Eski versiyonlarda böyle bir sorun yok.
Merhaba geoserver 2.7.0 kullanmak istiyorum ama burada belirttiğiniz hatayı alıyorum. Bu sorun çözüme ulaştı mı veya ..geoserver/web sayfasını ingilizce dilinde açmanın bir yöntemi var mıdır?
Merhaba.
Geoserver 3 boyutlu .kml uzantılı dosyalarını sunabiliyormu acaba?
Geoserver ile veri kaynağından alınan veriler iki boyutlu olarak sunulabilmektedir. Veriler WMS gibi OGC standartlarında sunulabildiği gibi ek olarak Google KML biçiminde de 2 boyutlu olarak sunulmaktadır, 3 boyut desteği şimdilik yok. Ancak geoserver tarafından sunulan bir WMS Google Earth tarafında 3 boyutlu gösterilebilir. Burada örnek bir anlatım var: http://docs.geoserver.org/stable/en/user/googleearth/tutorials/heights/heights.html
peki haritamı shapefile dosya biçiminde 3 boyutlu yayınlayabilmek mümkünmüdür? Maalesef web haritacılığıyla ilgili tecrübem yok, yeni yeni ilgileniyorum da 3d harita yayınlayabilmeyi araştırıyorum şu sıralar.
Tabiki Geoserver, birçok coğrafi veri kaynağı ile uyumlu çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Shapefile dosya üzerinden de direk yayın açabilirsiniz.