Bir önceki coğrafi bilgi sistemleri nedir başlıklı yazımızda, CBS konusu hakkında ön bilgi vermeye çalışmıştık. CBS uygulamalarının kullanım alanları ve amaçlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda da CBS uygulamaları konusunda konuşacağız.
CBS uygulamalarının yazılım kısmı, önceden hazırlanan harita verilerinin WEB ortamında dış dünyaya sunulmasını gerçekleştirmektedir.
Yazılım geliştirme konusunda CBS uygulamalarında genellikle Silverlight, Java Flex, Javascript kullanılmaktadır.
Silverlight ortamında CBS yazılımı geliştirmiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki, ESRI firmasının sunduğu Silverlight tool sayesinde işler kolay bir biçimde yürümektedir. Ancak CBS işi, bir programlama dilini öğrenmek kadar basit bir iş değildir. Sizden birçok bilgiyi birden istemektedir. Haritacılık, sistem, veritabanı gibi konuları da bilmenizi ister. Çünkü sorun anında nereye müdahale edileceğini söyleyebilmelisiniz. Bu açıdan gerçekten uzun soluklu bir öğrenim süreci varsır.
Yazılım konusunda tam anlamıyla serbestsiniz. Ancak benim tecrübelerim, Silverlight ve Java Flex tarafında kodlama gayet kolay ilerlemektedir. Ancak son zamanlarda alıştığım Test Driven Developmant geliştirme biçiminden sonra çokta haz veren bir kodlama yapısı yoktu benim için. Yani şelale tarzı kodlamaya devam.
CBS silverlight uygulamalarını buradan inceleyebilirsiniz.