Coğrafi bilgi sistemleri uygulamalarında veritabanı içerisinde tutulan veriler, metinsel boyutunun yanında coğrafi boyutu yönünden de ele alınmaktadır. Coğrafi veya konumsal veya mekansal olarak adlandırılan verileri depolamak bu verilerin bazı özelliklerini bilmeyi ve kullanabilmeyi gerektirmektedir.
Bu yazıda coğrafi verilerin SRID özelliğini konu edinmiş olacağız. SRID açılımı “Spatial Reference System Identifier” ve Türkçe meali “Mekansal Referans Sistem Tanımlayıcısı” olan bir kavramdır. SRID coğrafi veri tutan tablolardaki geometri alanlarına ait projeksiyon sistemlerini belirtmek için kullanılan sayısal bir kimlik numarasıdır.
Bu yazıdaki örnek uygulamalar piyasada şu anda kullanılan popüler veritabanlarından Oracle, Postgresql veya MsSQL tabloları üzerinde bulunan geometri sütunlarının SRID özelliklerini belirlemek şeklinde olacaktır.
Bir veritabanında bulunan SRID listesini görebilmek için farklı veritabanlarına göre aşağıdaki komutlar kullanılmaktadır.
Oracle
SELECT * FROM sdo_coord_ref_sys
PostGIS
SELECT * FROM spatial_ref_sys
MsSql
SELECT * FROM spatial_reference_systems

Bir veritabanı tablosundaki geometri alanının SRID değerini değiştirmek için aşağıdaki komutlar kullanılmaktadır. Aşağıdaki örnekte tablo adı “roads” ve geometri alanının adı “geom” şeklinde düzenlenmiştir.
Oracle
UPDATE roads T SET T.geom.SDO_SRID = 4326 WHERE T.geom IS NOT NULL
PostGIS
SELECT UpdateGeometrySRID('roads','geom',4326);
MsSQL
UPDATE dbo.roads SET geom.STSrid = 4326;
Artık “roads” tablosunun “geom” alanı için SRID değeri 4326 olarak düzenlenmiş oldu. SRID değeri düzenlenmemiş olan tablolar için varsayılan değer boş veya sıfır olacaktır. Bu durumda verilerin kullanılması için her defasında dönüşüm yapmak zorunda kalabiliriz. Verilerimizi Google, Bing veya Yandex gibi haritalarda kullanmayı planladıysak bu haritaların SRID değerlerini bilmemiz ve geometri alanlarımızı bu değer ile güncellemeliyiz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.