Emeğinizi Paçavraya Çevirmeyin

6 Ara

Hangi meslek erbabı olursanız olun, daima mesleğinize saygılı olun. Emeğinizi paçavraya çevirmeyin.

Emeği paçavraya çevirmek nasıl olur?

Mesleğinizi elinize alana kadar harcadığınız sürede okul, iş, tecrübe edinme derken on yıllar geçtiğini göreceksiniz. Bu yıllar geçerken sadece sizden değil, sizi bakmakla yükümlü olanların da emekleri harcanmıştır. Artık bir mühendis, mimar, usta, doktor veya sanatkar olmuşsunuzdur. O gün gelmiştir ve bir tanıdığınızın işletmesinde veya üretim tesisinde mesleğinizle ilgili bir iş yapılması konusunda size ihtiyaç duyulmuştur. Siz de bunun çok kolay bir iş olduğunu, hatta para bile vermelerine gerek olmadığını söyleyerek işi yapmışsınızdır. O andan itibaren artık mesleğinizin erbabı olmaktan çıkıp, kölesi olursunuz. Mesleğinizin itibarını yerlere serersiniz. Bir süre sonra mesleğinizin yeterince kazandırmadığına karar verip iş değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Evet yaptığınız iş belki yarım saat belki bir saat sürecek bir iştir. Ancak mesleğiniz yılların birikimi ile kazanılmıştır.

Bir de işe tersten bakalım. Bedelsiz veya çok ucuza iş yaptığınız işletmelere sizin işiniz düştüğünde en fazla yüzde beş veya yüzde on indirim alabilirsiniz. Halbuki işletmenin yaptığı nedir ki? Verdiği siparişlerle tedarik ettiği ürünlere elini bile sürmeden rafa yerleştirmek bu iş adımlarından biridir. Daha sonra ürünlere elini bile sürmeden müşteriye fatura kesmek is diğer bir basit adımdır. Ama bu sürecin bu kadar basit olduğunu size asla hissettirmezler. Bir diş hekiminin koltuğunda tek bir dişinize dolgu yapmak için sekiz on saat süre ayrılmaz. Hiç bir doktorun muayenehanesinde iki saat geçirmezsiniz. Bir avukatın ofisinde on saat danışmanlık hizmeti almazsınız. Evde makineniz arıza verdiğinde evinize gelen teknik servis elemanı en fazla yarım saat işlem yapar ve ücretini tam alıp gider. O halde siz de mesleğinizi yani emeğinizi paçavraya çevirmemelisiniz. Bunu yaparsanız aç kalırsınız. Sevdiğiniz işi bırakıp, sevmediğiniz işleri yapmak zorunda kalırsınız. Çok basit diye küçümseyerek yaptığınız işlerle kendi kendinize ve diğer meslektaşlarınıza zarar verirsiniz.

Burada kastım adım başı her hizmetinizden bedel istemeniz değildir. Ya da arkadaşlarınıza, dostlarınıza çıkar ilişkileri ile yaklaşıp, sizden her yardım isteyenden bir karşılık almakta değildir. Burada profesyonel dünyadaki iş yaklaşımından bahsetmek istedim.

Unutmayın, dünya üzerinde sömürülmeye en müsait olan ve en çok sömürülen şey emektir. Yaptığınız işte kesinlikle hakkınızdan fazlasını almayın. Ama hakkınızı da kurda kuşa yem etmeyin. Unutmayın, çalışmak emek satmaktır. Yani ömrünüzden bir parçayı feda etmektir. Bunu bedelli veya bedelsiz yapmak size kalmıştır.