Kendi Kendine Öğrenmeyi Öğrenmek

8 Haz

“İyi de bu bize öğretilmedi ki.” veya “Biz bu konuyu öğrenmedik ki.” cümlelerini çok fazla duymaya başladım. Hadi ilköğretim öğrencisi lise talebesi bunu söyler de üniversite öğrencisinden veya üniversite bitirmiş birinden bu lafları duymak çok sinir bozucu. Yani programlama  bilmiyorum diyene niye öğrenmiyorsun demek için kurmuyorum cümlelerimi. Öğrendiğin konularda neden kendini geliştirmek istemiyorsun. Ya da okulda verilen yazılım dersleriyle neye ulaşmaya uğraşıyorsun, ey genç yazılımcı. Peşin peşin söyleyeyim okul bilgilerinle çok fazla bir şey elde edemeyeceksin. Eğer bu söylediğimin tersi olsaydı mezun olan her yazılımcı her türlü yazılım projesinin altından kalkabilirdi. Web projesi, mobil projeler, işletim sistemleri, masaüstü yazılımlar, veritabanı yazılımları gibi her türlü projede söz söylemek mümkün olurdu bir yazılımcı için. Ama  durum çok farklı.

Kişi yürümek istediği yolu kendi seçmeli ve o yolda gerekli her türlü bilgiyi kendi öğrenmeli. Başarıya bu şeklide ulaşılır. Bana göre başarı hedeflediğine ulaşmaktır. Gözde meslekleri edinmek, ünlü üniversitelerde okumak değil. Bu yüzden, başarı için önce hedefin belirlenmesi gereklidir. Daha sonra hedefe giden yolda yılmadan yürümek gerek.

Eğer okulda öğretilenlerle büyük işler yapılabilseydi, Bill Gates’in okuduğu sınıftaki öğrenci sayısı kadar İşletim sistemi, Mark Zuckerberg’in sınıf arkadaşı kadar Facebook benzeri sosyal paylaşım sitesi, Larry Page’in sınıf arkadaşları kadar ünlü Google arama motoru olurdu. Ama durum farklı. Örneğin mühendislik okuduysanız, mezun olduğunuzda piyasaya sadece sınıf arkadaşlarınız kadar mühendis dahil oluyor. Mühendisliğinizi konuşturmak, fikirlerinizi hayata geçirmekte sizin elinizde, “biz bunları ögrmedik ki nasıl yapalım” diye söylenmekte. Karar sizin.

Kendimi nasıl geliştirmeliyim diye merak edenler için kendi alanımdan yol gösterebilirim. Diyelim ki yazılım alanındasınız ve uzman bir yazılımcı olmak istiyorsunuz. Seçtiğiniz alanla ilgili sektörün öncülerini takip ederek işe başlayabilirsiniz. Blog yazılarını, kitaplarını okuyarak veya videolarını izleyerek başlayabilirsiniz. Sektörün en iyi kaynak kitapları maalesef yurt dışında bulunmaktadır. Bu kitaplara internet aracılığıyla ulaşabilirsiniz. .NET veya Java alanında internette sayısız kitap bulunmakta. Bu kitaplarda gerçek hayat tecrübeleri de aktarılmaktadır. Okuduğum kitapları bir seri halinde blogda paylaşmak istiyorum. Vakit buldukça bunları da paylaşacağım.

İkinci adım ise öğrendiklerimizi uygulamak ve hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz bilgileri öğrenmek. Yani ben herşeyi öğreneyim, birgün lazım olur diyerek vakit kaybetmeyin. İş modelimizi geliştirmeli ve o modele uygun konuları öğrenmeliyiz. En önemlisi de bilgilerimizi hayallerimiz doğrultusunda kullanabilmek.

Son söz: Hayallerinizden korkmayın.