Linux distribution yani Linux dağıtımları, işletim sistemi çekirdeği üzerine yazılmış uygulamalar ve bu uygulamaları kullanmayı sağlayan grafik (GUI) veya komut (CLI) kullanıcı arayüzler ile paketlenmiş ürünlere Linux distribution denir. Bunun yanında, mevcut bir dağıtımı temel alarak da yeni dağıtımlar üretilebilmektedir. Örnek Linux dağıtımları;
- Debian
- Ubuntu
- Red Hat
- Fedora
- Mint
- Alphine
Tüm linux dağıtımları çekirdek olarak aynıdır. Ancak kullanıcı arayüzleri ve programları ile farklılık gösterirler. Bazı linux dağıtımlarında kullanıcı dostu arayüzler sağlanırken bazı dağıtımlarda gereksiz olan her şey çıkartılarak iş odaklı ve light weight ürünler sunulmaktadır.
Linux dağıtımları, bilgisayarın diski üzerine kurulabildiği gibi, hiç kurulum yapmadan flash disk veya cd üzerinden de kullanılabilmektedir.
İsteyen herkes kendi Linux dağıtımını geliştirip sunabilir. Bu durum linux dünyasının özgür yazılım ilkesine uygundur.
Ülkemizde geliştirilen Linux dağıtımları aşağıdaki gibidir.
- Fedora üzerinde geliştirilen Turkuaz
- Mandrake üzerinden geliştirilen Turkix
- TUBITAK bünyesinde geliştirilen Pardus
Günümüzde binlerce Linux dağıtımı piyasaya sürülmüş durumdadır. Bu sürümlerden bazıları geniş bütçeli şirketler tarafından desteklenerek finanse edilmektedir. Her ne kadar özgür bir dünya sunulsa da bazı Linux dağıtımları için sunulan destek ve ürünler firmalar tarafından ücretli bir şekilde sunulmaktadır.