Renklerle ilgili işlemler yapmak, component’lerin renk tabanlı özelliklerini değiştirmek, yazılım geliştirme sürecinde uyguladığımız basit operasyonlardır. Bu kez reklerle ilgili işlemlerin unit test mantığı kullanılarak nasıl gerçekleştirilebileceği incelemeye çalışacağız. Aslında yapacağımız işlem basit olarak bir ana renge ait değişik renk tonlarının oluşturulması şeklinde ilerleyecek. Örneğin “kırmızı” renge ait “N” adet renk tonunu unit test ile oluşturmaya çalışacağız. Daha sonra oluşturulan bu renk tonlarını bir WPF uygulaması içerisinde uygulayacağız. Senaryomuzu basitçe sunduktan sonra işleyişe geçebiliriz. Ortaya çıkan ürün aşağıdaki gibi olacaktır.
Sürecimiz önce testlerin yazılıp daha sonra geçen testlerden kod üretimi şeklinde gelişmektedir. Bunun için öncelikle Visual Studio üzerinde “ColorManager” isimli bir proje başlatarak ilerleyelim.
Devamında “ColorManager.Tests” adında bir proje daha ekleyerek test sürecinin işletileceği bir proje başlatıyoruz.
Bu uygulama için kullanılan Unit Test aracı, Nunit test aracıdır. Nuget Package Manager üzerinden eklenebilen bir referanstır.
İlk testlerimizi aşağıdaki geibi geliştirmeye başlayabiliriz.
[Test] public void Create_WithClassSize1_ReturnsOneColorInList() { var inputColor = Colors.Red; var inputSize = 1; ColorToneCreator creator = new ColorToneCreator(); var result = creator.Create(inputColor, inputSize); Assert.AreEqual(1, result.Count); }
İlk testimizde inputSize olarak yani kaç çeşit renk tonu oluşturulacağını 1 olarak belirleyip, bize dönen listede 1 adet renk tonu oluştuğunu idda ediyoruz.
[Test] public void Create_WithClassSize1_ReturnsSameColorInList() { var inputColor = Colors.Red; var inputSize = 1; ColorToneCreator creator = new ColorToneCreator(); var result = creator.Create(inputColor, inputSize); Color color = result[0]; Assert.AreEqual(255, color.R); Assert.AreEqual(0, color.G); Assert.AreEqual(0, color.B); }
İkinci testimizde ise yine 1 çeşit renk tonuna karşılık oluşan rengin RGB değerlerinin ne olacağını idda ediyoruz. Kırmızı rengi gönderdiğimiz için R=255, G=0, B=0 olarak bize geri dönecektir.
[Test] public void Create_WithClassSize2_ReturnsColorsInList() { var inputColor = Colors.Red; var inputSize = 2; ColorToneCreator creator = new ColorToneCreator(); var result = creator.Create(inputColor, inputSize); Color color = result[0]; Assert.AreEqual(255, color.R); Assert.AreEqual(0, color.G); Assert.AreEqual(0, color.B); Color color2 = result[1]; Assert.AreEqual(255, color2.R); Assert.AreEqual(127, color2.G); Assert.AreEqual(127, color2.B); }
Üçüncü testimizde ise kırmızı renge ait iki farklı ton seçeneğini test ediyoruz. Ortaya çıkan iki renkten birincisi için RGB değerleri R=255, G=0, B=0 şeklinde iken ikincisi için R=255, G=127, B=127 şeklinde olacaktır. En yüksek değer 255 olduğundan eşit dağılım olması açısından 255 değeri renk tonu sayısına bölünerek değerler hesaplanmaktadır.
Buraya kadar gelişen test sürecinden üretilen kod ise şu şeklide olacaktır.
public class ColorToneCreator { public List<Color> Create(Color inputColor, int inputSize) { int rgbFactor = 0; int incFactor = 255 / inputSize; List<Color> tones = new List<Color>(); for (int i = 0; i < inputSize; i++) { byte r = (byte)(inputColor.R + rgbFactor > 255 ? 255 : inputColor.R + rgbFactor); byte g = (byte)(inputColor.G + rgbFactor > 255 ? 255 : inputColor.G + rgbFactor); byte b = (byte)(inputColor.B + rgbFactor > 255 ? 255 : inputColor.B + rgbFactor); tones.Add(Color.FromArgb(255, r, g, b)); rgbFactor += incFactor; } return tones; } }
Test sürecinden gelişen üretim kodu bu şeklide oluştuğuna göre artık geriye sadece bu kodu bir uygulama içerisinde kullanmak kallıyor.
Bu kodun kullanılacağı uygulamayı ise WPF uygulaması olarak seçiyoruz. Solution penceremize ColorManagerGUI adında yeni bir WPF projesi ekleyerek devam edebiliriz.
Yeni solution penceresi yukarıdaki şeklinde olacaktır. WPF uygulaması MVVM deseni ile geliştirilmiştir. MainWindow.xaml view penceresinin DataContext’i için MainWindowModel şeklinde bir model sınıfı oluşturulmuştur. Bu sayede kod tarafı ile xaml tarafı birbirinden ayrılmış oldu.
Görüntü katmanında gelişen olaylar, form tasarımı ve bir butona tıklayarak parametrelerin, ColorManager tipine gönderilmesi şeklinde gelişmektedir. Aynı şekilde dönen rek tonları da formda bir ListBox içerisine yerleştirilmektedir.
Uygulamanın kaynak kodlarını ekte sunulmaktadır. Bu yüzden görüntü katmanını uzun uzun anlatmaya gerek duymadım. Zaten burada asıl vurgulanmak istenen, renk tabanlı bir uygulamanın test güdümlü olarak nasıl geliştirildiğidir.
Anafikir:
Bu örnek uygulamada renk tabanlı test güdümlü bir süreç işletilmiştir. Bu yöntemden yola çıkılarak görüntü işleme uygulamaları da test güdümlü olarak gelişitirilebilir. Bellek üzerine döşenmiş bir Bitmap nesnesi üzerinden de RGB tabanlı olarak test güdümlü geliştirmeler yapmak mümkün hale gelmektedir.
Örnek Uygulama:
Kodlara buradan ulaşabilrisiniz.
yazılımda yenilikçi yaklaşımları tanıtmaya çalışıyorsunuz, çabanız için teşekkürler