SSL Güvenliği

9 Eyl

SSL Nedir?

SSL (Secured Sockets Layer), ağ üzerinde veri taşıma işleminin güvenli güvenli bir şekilde yapılabilmesi için Netscape tarafından geliştirilmiş ve standartlaşmış bir protokoldür.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikası, bir kuruluşu tanıtan bilgileri, şifrelenmiş bir dijital anahtara bağlayan ufak veri dosyalarıdır. Bir SSL sertifikası üçüncü parti sertifika otoritsi tarafından üretilen ve şirketin web sitesinin o şirkete ait olduğunu doğrular. Gönderilen bilginin sadece doğru adreste deşifre edilmesini sağlar. SSL genellikle e-ticaret, bankacılık ve sosyal medya gibi veri güvenliğinin önemli olduğu sistemlerde kullanılır.

Bir web sayfasının kullanıcılar ile güvenli iletişim kurabilmesi için SSL sertifikasının WEB sunucusuna yüklemesi gerekmektedir. Sertifika yüklendikten sonra, WEB sayfasına https://www.domain.com şeklinde https protokolü kullanan bir adresten bağlanmak mümkündür. Güvenli bağlantı kurulduktan sonra WEB sunucusu ve WEB tarayıcısı arasındaki tüm trafik güvenli olacaktır.

WEB tarayıcıları, bir WEB ayfasının SSL güvenliğini, kullanıcılara bir kaç farklı yolla bildirir. Bunlar:

Genişletilmiş SSL Sertifika Doğrulaması (Extended Validation SSL Certificate)

Bu doğrulamayı yapan sitelere girdiğimizde adres çubuğunda aşağıdakine benzer bir görüntü ile karşılaşırız.

Adsız

Sarı ile işaretlenen bölgede kuruluş adınının adres çubuğunda gözükmesi, Extended Validation SSL olduğunu gösterir.

Adres çubuğunda kırmızı ile işaretlenen asma kilit ise sunucu ile kurulan bağlantının güvenli olduğunun işaretidir.

Standart SSL Sertifika Doğrulaması

Bu bağlantıda adres çubuğunda kuruluş adı gözükmez. Sadece güvenli bağlantının sembolü olan asma kilit gözükür.

Adsız2

Asma kilit işaretine tıkladığınızda kuruluşa ait sertifika bilgilerine ulaşabilirsiniz.

SSL Sertifikası Nasıl Temin Edilir?

Bir SSL sertifikasını sertifika sağlayıcı şirketlerden(Certificate Authority) temin edebileceğimiz gibi kendi bilgisayarımızda da oluşturabiliriz. Kendi bilgisayarımızda oluşturuduğumuz sertifikalar kullanıcı bilgisayarlar tarafından güvenilir sertifikalar olarak görülmez. Bunun sebebi sertifikayı oluşturanın güvenilir olup olmadığının bilinmemesidir. Ancak üçüncü parti sertifika otoriteşirketleri(CA)  tarafından temin edilen sertifikalar WEB tarayıcıları tarafından güvenilir sertifikalar olarak algılanır. Üçüncü parti sertifika otoritelerinin kök sertifikaları kullanıcı tarafında önceden yüklüdür. Tarayıcı ayarlarından yola çıkarak önceden yüklü kök sertifikaları görebilmekteyiz.

Sertifika Geçerliliği

Bir sunucuya yüklenen sertifika https protokolü üzerinden kullanıcı bilgisayarın WEB tarayıcısına gönderilir. Kullanıcının web tarayıcısı sertifikanın doğruluğunu denetler. Tarih ve zaman doğrulaması gerçekleştirir. Burda bir örnek vermek gerekirse, bilgisayarınızın tarih saat ayarlarını 100,200 sene geri veya ileri alın ve https kullanan bir siteye girmeyi deneyin. Bakalım ne ile karşılaşacaksınız.

Sertifika İsteği Oluşturmak

Bir sunucu üzerinde SSL sertifika isteği oluşturmak, Windows işletim sistemleri için IIS üzerinden kolayca yapılabilmektedir. IIS kullanıcı panelinden Sunucu Sertifikaları penceresinden sağ paneldeki Sertifika İsteği Oluştur sekmesinden sertifika isteği kolayca oluşturulabilir. Oluşturulan sertifika isteği, üçüncü parti bir sertifika otoritesine gönderilerek onaylı bir sertifika edinebiliriz.

SSL Sertifika İsteği
SSL Sertifika İsteği

Sertifika Yüklemesi

Edindiğimiz sertifikayı yine IIS üzerinden sunucuya Sertifika İsteğini Tamamla sekmesinden yükleyebiliriz. Sunucuya yüklenen sertifikayı bir web sitesine bağlamak için ise IIS üzerinde şu yolu izleyebiliriz.

Web Sitesine Sertifika Bağlama
Web Sitesine Sertifika Bağlama

Burada dikkat edersek bağlantı noktası(portu) olarak 443 numaralı bağlantı noktası verilmiştir. Çünkü https protokolü, 443 numaralı bağlantı noktası üzerinden iletişim kurabilmektedir.