TDD Sizi Yavaşlatmaz

19 Ağu

TDD(Test Driven Development) yaklaşımı için ortaya atılan eleştirilerden biri kod geliştirmeyi yavaşlattığı yönündedir.  TDD yaklaşımı, yöntem olarak şelale(waterfal) tarzı yaklaşımdan çok farklıdır. Dolayısıyla şelale tarzı geliştirmeyi bırakmak demek eski alışkanlıklardan vazgeçmek demektir. Ben TDD yaklaşımını ilk uygulamaya başladığımda, kendimi sanki sağ ayakla futbol oynarken sol ayakla oynamaya alıştıran oyuncu gibi hissetim. Çünkü alışkanlığımın tersi bir durum söz konusuydu. Önce kodu yazıp sonra test etmeye alışmışken, önce testin yazılıp sonra kodun üretildiği bir ortamda buldum kendimi.

Eski yöntemde yazdığım kodu test etmek için kullanıcı arayüzü (form, console) hazırlamam gerekirdi. Bu da hayli bir zaman kaybı demekti. Test edilecek sınıfa ait üyeleri test etmek için kullanıcı arayüz hazırlamak zahmetli ve uzun süren bir işlemdir. Test arayüzünü hazırladıktan sonra, ilgili forma kritik test parametrelerini elle tekrar tekrar girip denemek gerekir. Örneğin matematiksel bir fonksiyonu hesaplayan bir metodu test etmek için önce parametrenin sıfırdan küçük, sonra sıfır, sonra sıfırdan büyük olması durumunu sürekli test etmek gerekebilir. Metodun özellikleri arttıkça test sayısı da artar. Arada bir hata alırız ve hatayı düzelttikten sonra testleri tekrar yapmamız gerekir. Test senaryoları arttıkça, elle yapılan işlem sayısı da doğru orantılı olarak artar.

Testlerin elle yapılmasının gereksiz yere zaman harcadığını fark eden yazılımcılar, test sürecinin otomatik işletilmesi gerektiğine karar vermiştir. Tek bir tuşa basarak yazılımın bütün testlerini çalıştırıp kısa bir süre içinde geliştiriciye sonucu veren araçlar geliştirilmiştir. Bu araçlar sayesinde testler hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

TDD yaklaşımı testlerin otomatik bir şekilde çalıştırılması anlamına gelmez. Çalışan koddan önce testin yazılması anlamına gelir. Test öncelikli(Test First) yaklaşım olarak da adlandırılır. TDD yaklaşımında kodu yazan kişi, kodunu kullanıcı gözü ile görerek geliştirmeye çalışır. Bu yazdığım API veya Framework’ün kullanıcısı olsam nasıl bir sınıf ve metod yazardım diye düşündürür geliştiriciyi. Bu geliştiriciyi yavaşlatmaz. Kodlama yapan kişinin koduna olan güvenini arttırır. Kişi geliştirdiği koda hükmetmeyi öğrenir. Testler başarıyla gerçekleştiğinde kişi güvenilir bir kod ürettiğini bilir.

TDD yaklaşımında uzmanlar hızdan ziyade kaliteli ürün geliştirmenin önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Yani müşteri sizin hangi yöntemlerle geliştirme yaptığınıza değil ortada düzgün çalışan bir uygulamanızın olup olmadığına bakar. Puanınızı buna göre alırsınız. Kötü uygulamalar demek hata oranı yüksek, kullanımı zor ve zaman kaybettiren uygulamalar demektir. Kötü uygulamaların üzerine yeni özelliklerin eklenmesi veya mevcut özelliklerinin değiştirilmesi zordur. Test edilmeden hızlı bir şekilde geliştirip teslim edilen uygulamaların bakımı ve ilerletilmesi sonraki aşamalarda zaman kaybettirici olacaktır. Değişimin zamanında yapılamaması da müşteri memnuniyetini önemli ölçüde azaltacaktır. Hiçbir müşteri binlerce satır boş koda para harcamak istemez. Binlerce satır kod yazmış olmak kişiyi iyi bir geliştirici yapmaz. (Ancak bazı kariyer ilanlarında aranan programcı kriterleri arasında “10000 bin satır kod yazmış olmak” şeklinde komik maddelere rastlarız)

TDD ile geliştirme yaparken çalıştırdığınız testlerin sonucunu almak çok uzun sürüyorsa bu durum, kodunuzu direkt olarak bir veritabanına veya bir dosya sistemine veya bir ağa bağımlı olmasından kaynaklanıyordur. Testlerin hızlı çalışması açısından kodların bu tür ortamlardan izole edilmesine dikkat edilmelidir. Test ortamında bu şekilde hız kazanmak mümkündür. Gerçek veritabanı ile dakikalarca sürecek testleri izole edilmiş ortamlarda saniyeler içinde gerçekleştirmek mümkündür.

TDD yaklaşımı genel olarak uygulamanın geliştirme sırasında ve ömrü boyunca devamlılığının sağlanabilmesi açısından size hız katar. Bir  çok firmanın sonraki versiyonlarını çıkaramadığı için çöpe giden uygulamaları vardır. Bir kurumda çalışan bir tanıdığımın anısıyla sözümü bitirmek istiyorum. Kurumuna yazılım yapan firmadan, mevcut yazılıma yeni bir özellik eklemesini istemiş. Firmanın verdiği cevap ise şu olmuş:  “Sen şimdi bir binanın aradaki bir katını kır ve araya bir kat ekle diyorsun, bu çok zor”.

4 Replies to “TDD Sizi Yavaşlatmaz

    • @Murat, tek başına uygulama geliştiren biri de tabi ki TDD yaklaşımını kullanabilir. Bu yöntem sadece takım çalışması yapanlar için geçerli değildir, kodlama yapan herkes için geçerlidir.

Comments are closed.