Programlama dillerinin platform bağımsız bir alana taşınmaya başladığı günümüzde kod geliştirme disiplinleri de baştan aşağı değişiklik göstermektedir. Bir programlama dili ile geliştirme yapmak için her türlü işletim sistemi kullanılabilir olmalıdır. Son bir kaç yılda Microsoft teknolojileri de bu değişime ayak uydurarak açık kaynak ürünler ve platform bağımsız teknolojiler üretmeye başlamıştır. Microsoft .Net ile artık Mac ve Linux platformlarında geliştirme yapmak mümkün hale gelmiştir. Şu anda (2016 Haziran) Visual Studio Code 1.2.1 sürümü ile yayınlanmıştır.
Geliştirme altyapısının platform bağımsız bir yapıya büründüğü Microsoft tarafında geliştirme ortamı da her platformda çalışabilecek bir ürün olan Visual Studio Code ile desteklenmiştir. Visual Studio Code hızlı, hafif olmanın yanında Microsoft, Linux ve Mac işletim sistemlerinde çalışabilen bir araçtır. Kurulum yapıldığında basit bir metin editörü görüntüsü ile karşımıza çıkan ürün, eklentiler sayesinde Nodejs, Ruby, Python, C/C++, C#, Javascript gibi bir çok programlama dilini desteklemektedir. Yani klasik Visual Studio ürünleri gibi her şeyi bünyesinde barındırmak yerine çekirdek bir yapı ile başlatılıp lazım olan parçaların eklentiler halinde ürüne eklenmesi sağlanarak mantıklı bir hareket yapılmıştır. Eklentilerin indirilebildiği bir market ortamı oluşturulmuştur.
Visual Studio Code ürününün başlıca özellikleri:
- Hızlıdır.
- Platform bağımsız kod geliştirebilmeyi destekler.
- Code Debugger desteği vardır.
- Zengin bir kod tanıma(code intellisense) içeriği vardır.
- Zengin bir kod refactoring desteği vardır.
Windows 10 ve Linux Ubuntu dağıtımında Visual Studio Code kurulumunu ve denemelerini yapsam da henüz Mac versiyonunu deneme şansı bulamadım.
ilk izlenimlerime göre klasik Visual Studio 2012,2013 serisinden sonra bu ürünü kullanmak insana ilk başta biraz eziyet gibi geliyor. Çünkü eski alışkanlıklar yüzünde insanın gözü dolu dolu bir IDE arayüzü aramaya başlıyor. Ardından kendinize gelip bunun bir IDE değil editör olduğunu hatırlıyorsunuz.
SublimeText bundan daha güzel geldi bana. Daha güzel Metin renklendirme ve akışkan bir yazım şekli var.
Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Benim merak ettiğim yazıda bahsettigin üzere IDE ve Editör arasında ne fark var. ikisinde de kod yazıyorlar insanlar. Ayrıca eklentilerle de her türlü özellik katılabiliyormuş.
Editörlerde çalışma ortamınız bir dizindir. Yan panelde bilgisayarınızdaki bir dizin altındaki dosyaları kendiniz organize edip kod içeriklerini düzenleyebilirsiniz. Bu nedenle hafif ve hızlı araçlardır. Bir çok programlama dilini isteğe bağlı eklentilerle destekleyebilirler. Kodu çalıştırmak için kendi bünyelerinde debugger bulundurmazlar. Örneğin javascript yazıyorsanız harici bir Http server kullanırsınız.
Buna karşılık IDE çalışma ortamlarında dizinler yerine proje sistemler oluşturulur ve kodlar proje dahilinde organize edilir. Editörlerde proje oluşturamazsınız. IDE’lerin kendi bünyesinde build, debug ve deploy araçları bulunur. ALM gibi entegrasyonlar, Test senaryoları kolayca yapılabilir. Sihirbazlar yardımıyla yeni projeler, bileşenler projelere dahil edilebilir.
Başlıca farkları bunardır.