Windows mu Linux mu?

17 Eyl

İşletim sistemlerine karşı fanatizm boyutunda bir taraf tutma savaşı vardır. Linux taraftarları ve Windows taraftarları topluluklarda ve sosyal medyada kısır tartışma içerisindedir genelde. Bu tür tartışmalara girmeden önce, işletim sistemlerinin neyi hedeflediğini bilmemiz gerekmektedir. Amacımıza uygun işletim sistemini seçebiliyor muyuz diye bir bakmamız gerekir ilk önce. Fakat amaca uygun işletim sistemi nasıl seçilir? Hangi tarafta durmamız gerektiğini nasıl belirlemeliyiz?

Microsoft firmasının Windows işletim sistemini çıkarma amacı ve inancı, gelecekte her evde bir kişisel bilgisayar olmasıydı. Her evde bir bilgisayarın olması demek bir de işletim sisteminin olması demektir. Windows işletim siteminin ev kullanıcılarına dönük yani profesyonellik istemeyen bir ilkesi vardır. Yani herkesin kullanabileceği bir işletim sistemidir Windows. Amacına uygun şekilde yapılmış mı? Bence evet. Öyle olmasaydı çoğunluk Windows işletim sistemini kullanmazdı. Çoğunluğun Windows kullanması belki başka seçeneğin olmamasından kaynaklanıyor diye akıllara gelebilir ama günümüzde başka işletim sistemlerinin de olması Windows işletim sistemini kenara attıramamıştır.

Gelelim Linux tarafına. Linux işletim sistemi, ev kullanıcısından ziyade daha profesyonel kullanıcılara hitap eden bir işletim sistemidir. Linux, kullanıcıya her şeyi hazır olarak sunmaz. Daha fazla bilgi ve emek ister. Programlar kapalı kutular şeklinde değil açık kaynak şeklindedir. Bilgili ve profesyonel olmadan her şey açık kaynak, her şey özgür sloganlarıyla Linux kullanmaya kalkan acemi kullanıcılar, bir ekran kartı sürücüsünü 1 günde yükleyemeyince hayal kırıklığı yaşayabiliyor.

Profesyonel olmak kişinin özgür seçimidir. Bilgisayar sistemleri konusunda belli bir noktaya gelenler ve işletim sistemi çekirdeği seviyesinde çalışma becerisine sahip olan kullanıcılar gayet tabi Linux işletim sistemini seçebilir. Bilgisayar mühendisleri, gömülü istemlere yazılım üretenler için açık kaynak ve Linux biçilmiş kaftandır diyebilirim. Ancak ev kullanıcıları, işletim sistemi seviyesinde çalışacak yazılımlar üretmek isteyenler ve kolayca yazılım üretip kullanmak isteyenler için de Windows kullanmak avantajlı olur diyebilirim.

Linux tarafında duranlar da genelde önce Windows işletim sistemini kullanıp sonra Linux tarafına geçenlerdir. Kabul etmeliyiz ki Windows işletim sistemi olmasaydı çoğumuz bilgisayar sistemlerini geç tanırdık ve birçok kullanıcı da hala bilgisayar kullanamıyor olurdu. Bilgisayarlar şirketlere ve geliri üst seviyede olan insanlara has ürünler olurdu. Ev kullanıcısına ulaşması çok daha uzun seneler alabilirdi. Bu nokta da insanlığı Windows işletim sistemiyle tanıştıran Microsoft firmasının hakkını yememek gerek.

Şeçim sizin…